Ma 2019. október. 24, csütörtök,
Salamon napja van.
Holnap Bianka napja lesz.

Blogok

Hírlevél

korábbi hírleveleink

"Ahhoz, hogy felfedezzünk egy új kontinenst,
készen kell lennünk arra, hogy elveszítsük a part biztonságát." Brian Tracy

Coaching - rendszerszemléletű, megoldásorientált tanácsadás

A coaching rendszerszemléletű, megoldásorientált tanácsadási forma, amelynek alapeszköze a tudatos beszélgetésvezetés.

A coaching tanácsadás, azzal a céllal történik, hogy az ügyfél A-ból (ahol most áll egy adott helyzetben, megoldás folyamatában) eljusson B-be (ahova menni, jutni szeretne). Az ősi magyar kocsi kifejezés bejárta a világot, míg ebben az angolszászos formában újra kifejezheti a gondolati-lelki-hangulati és sportedzők, coachok esetében testi utaztatást, amire vállalkozik.

Amikor arról kérdeznek mi a coaching, elsősorban is a coaching szemlélet jut eszembe. Ennek az az alapvetése, hogy az ügyfél ott hordozza magában az adott problémája megoldásához szükséges minden információt és a segítség, amit tanácsadóként számára nyújtani tudunk abban áll, hogy ami erőssége, tehetsége és lelkesedése van, arra ráeddzen és egy jobb állapotban, eredményesebben tudjon a megoldáshoz fogni. Ha a megbízás úgy szól, akkor egy képesség vagy készség fejlesztése, felkészítés, megerősítés egy bizonyos feladat végrehajtásához vagy egy döntés meghozatalához a coaching feladata.

A hangsúly számomra az ügyfél megerősítésén van. Ha ő jól érzi magát, biztos magában, tudja, hogy mi okból és milyen szándékkal teszi, amit célul tűzött ki a maga számára, akkor onnantól a feladatokra lebontás és a végrehajtás és ezek nyomon követése akár coach-csal, akár nélküle már könnyen megy.

Nem igaz, hogy a jó coach nem ad tanácsot vagy nem lelkizik adott esetben. Sokkal inkább a megállapodott cél érdekében minden lehető eszközt bemozgat. Ha van tanácsa - adja, ha van szupervíziós eszköztára - hozza, ha jövőbe lát - mondja, ha tanítania kell valamit - adja elő, ha könyvei vannak - olvastasson, ha élményei vannak - mesélje. Mindent tegyen meg, ami hatalmában áll, hogy az ügyfelét annak kitűzött céljához közelebb vigye.

A jó coaching beszélgetésben az ügyfél kisimul, és utána nagy biztonsággal belekezd vállalt feladatába. A jó coaching folyamatban egyre erősebb lesz és megtanulja, hogyan motiválja magát arra, hogy benne maradjon a feladatában, végigvigye munkáját, megoldja nehéz helyzetét - mégpedig úgy, hogy azzal elégedett legyen.

A világ legszebb elfoglaltsága a coaching beszélgetés. Önismeretet, tudást, odafigyelést kapunk benne. Eljátszhatunk gondolatokkal, kétkedhetünk, szemtelenkedhetünk, kipróbálhatunk bármit. Rendezők lehetünk, tanítványok, elhagyhatjuk magunkat és felfújhatjuk magunkat. Lehetünk dühösek, sírósak, nevetősek, szétesettek és szigorúak. Őszinték lehetünk.

A világ legjobb szakmája a coaché, aki minden beszélgetésében őszinte lehet, mert ezzel segíti és szolgálja ügyfelét legjobban abban, hogy az felszabadultan eddzen mellette és vele.

Wiesner Edit - coach, tréner, vezető tanácsadó
Bővebb információ: www.lemma-coaching.hu